Banktjänster på nätet

Det finns en mångfald olika nätbanker, banker med nättjänster eller så kallade ”nätmäklare” där ute, bland annat: Santander, Nordiska , Seven day, Svea ekonomi , Collector med många fler. Det finns också vanliga banker med fantastiska nättjänster som Swedbank. Men de som helt och hållet kolossalt överrepresenterar nät banker är dem två kända courtagekrigarna Avanza och Nordnet. Tänk dock på att alla banker har för och nackdelar samt att en bank är bra beroende på vad man värderar, det kan vara lån, handel med värdepapper, räntor, service, utbud, hjälp med sparande och så vidare.

Courtage är den avgift du betalar för att en bank ska kunna överföra en aktie/fond transaktion till dig vid köp av aktier eller fondandelar.

Nordnet

Nordnet är en nätmäklare var du kan förutom att månadspara också handla med aktier/fonder samt många andra värdepapper. Dem har många kategoriserade erbjudanden som till exempel: om du som kund inte överskrider en spargräns på 80 000 kr är din courtage avgift helt gratis när du handlar på stockholmsbörsen. Ett annat erbjudande är deras så kallade ”nordnet superfond” var förvaltningsavgiften ligger på 0 procent, en fond med lite högre risk men även med mer chans till sparpengar i fickan. Nordnet har även ett socialt nätverk som heter shareville där tusentals olika proffs spekulerar kring ekonomi. Dem menar själv att dem kan erbjuda kunskap och inspiration som till störstadel är gratis.

Förvaltningsavgift: Den avgift du betalar för fondomhomndertagandet vid köp av fondandelen.

Avanza

Avanza är också en väldigt bra sparbank som har många liknande kategoriserade erbjudanden som Nordnet. Dem har bland annat samma sorts erbjudande vad gäller courtage avgiften fast med 50 000 kronor vilket är lite sämre men fortfarande fantastiskt. Här kan du precis som hos Nordnet handla med en oerhört stor del av olika värdepapper både från utlandet och i Sverige. Avanza har dock ett lite bättre inspirations system. Avanza har en helt egen värdeppapper tidning kallad Placera där olika analytiker skriver artiklar som man har gratis tillgång till på nätet. Dem har även ett stort begreppsförråd som förklarar många svåra ekonomiska termer. Deras tips kring vad det är för konton och lån du ska välja är också bra.

Sparräntorna generellt är inte så imponerande på dessa banker, men det är för att riksbankens reporänta är låg för tillfället och det innebär att ingen bank kommer att han någon särskilt hög ränta oavsett om det gäller att spara eller låna pengar. Därför är det hetare att spara via fonder/aktier just nu!