Lagra bilder och dokument

När man lagrar sina filer online brukar man kalla det för moln-tjänst. Det innebär att du har tillgång till dina filer var du än befinner dig, så länge det finns en internetuppkoppling. Det finns många fördelar med detta lagringssätt, bland annat spar man minne på sin egen dator och man slipper oroa sig för att saker försvinner vid en eventuell datorkrasch. En annan fördel är att man kan dela sina filer med andra, till exempel om man arbetar i grupp med samma projekt. Det finns många olika lagringstjänster online att välja mellan och här nedan kommer en kort beskrivning av de mest populära.

Dropbox

Med Dropbox är det väldigt enkelt att dela med sig av sina filer, även till personer som inte har Dropbox. Man skapar helt enkelt en länk för den fil som ska delas och sen skickar man länken till vem man vill. Det här är extra smidigt om man vill dela med sig av stora filer. En annan bra sak är att man når sina filer från både dator, mobil och surfplatta. Man behöver bara ladda ner appen till alla önskvärda enheter och sen synkroniseras allt automatiskt.

Google drive

Med Google Drive får man ett lagringsutrymme på hela 15 GB gratis när man registrerar sig. Vill man ha mer utrymme kan man utöka till en premiumtjänst och då kostar det 19 kronor i månaden för 100 GB. Vill man ha ännu mer utrymme kan man köpa ända upp till 10 TB för 999 kronor i månaden. Detta är alltså en tjänst som passar de allra flesta, oavsett behov. Man kan spara väldigt många olika typer av filer, bland annat mp3- och mov-filer, PDF:er samt Office-filer. Det är även enkelt att synkronisera med andra Google-tjänster, såsom Gmail och Google Foto, vilket ger ett extra plus i kanten.

Microsoft OneDrive

Microsoft OneDrive har samma grundfunktioner som alla andra molntjänster, men de erbjuder en variant för privatpersoner och en annan för företag. Deras tjänst för privatpersoner innehåller dock bara 5 GB lagringsutrymme om man vill använda gratisvarianten, vilket drar ner betyget en aning. Om man har operativsystemet Windows 10 ligger redan OneDrive förinstallerat och är färdigt att användas. Även om det är en inbyggd Windows-tjänst går det lika bra att använda till Mac, det är bara att ladda hem och installera. En riktigt smart grej är att det finns en inbyggd aviseringsfunktion som gör att man i realtid får notiser om ett dokument används, vilket är väldigt behändigt när man samarbetar med andra.